Samir Alj Fält tar leken på allvar. För projektet Lekfull skulptur
har han gjort en serie maskiner som ger barnen redskap att undersöka och
bearbeta badstrandens sand och vatten på flera sätt. Skulpturerna kan framöver kompletteras med nya maskiner med andra
funktioner.
Projektet Lekfull skulptur är ett
stadsutvecklingsprojekt där barnens lek är det bärande i utformningen av
stadsrummet. Under sportlovsveckan 2015 arrangerades flera workshopar på
Stadsmuseet där barn och konstnärer gemensamt utforskade vad barnen själva
önskar sig av konst. Konstnären och designern Samir Alj Fält har sedan arbetat vidare tillsammans med
barn och ungdomar för att utveckla idéerna, bland annat med byggnationer och
aktiviteter på Skärholmens torg.
Konstnären påpekar att skillnaden mellan arbete och lek inte alltid är så stor, och att barn med hjälp av riktiga objekt och verktyg övar både hand och tanke i problemlösande, materialkänsla och förståelse för teknik och naturlagar. Fri och kreativ lek skapar självförtroende, social förmåga och kunskap att ha med sig i livet.
Badplatsen erbjuder arbetsmaterialet, gratis och för återbruk, och Samir Alj Fälts idé är att tillföra mer redskap än hink och spade. Leken utvecklas med skulpturer i form av maskiner – en för att se hur vatten beter sig i rörelse, en annan för att skapa mönster i sand, en tredje för att blanda sand och vatten till olika konsistenser.
Målgruppen är barn i åldern 4–12 år som kan använda maskinerna på egen hand eller tillsammans med andra barn eller vuxna. Skulpturerna i "Sand & vatten"är placerade i vattenbrynet och förankrade i ett nedgrävt fundament. Materialet är rostfritt stål, lackat i samma nyans som rostskyddsfärg. Skulpturernas form och konstruktion styrs helt av funktion och säkerhet – en tidlös funktionell form som samtidigt har ett konstnärligt skulpturalt uttryck.
Beställare är Fastighetskontoret och projektledare från Stockholm konst är Päivi Ernkvist. Invigning blir det måndagen den 20 juni kl. 14.
Samir Alj Fält är född 1973, bosatt i Stockholm och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Han är grundare av och konstnärlig ledare för Design Lab S i Skärholmen och har arbetat för museer och konsthallar i Sverige. För Världskulturmuseet har han skapat vägginstallationen "Revolution industry" och på Livrustkammaren var han utställningsarkitekt för Bilder av Kristina 2013.