Stockholms
stad får en ny offentlig skulptur när en nygjutning i brons av Carl Eldhs skulpturgrupp Illusion-Tragedi-Komedi
placeras framför Elite Palace Hotel på S:t Eriksgatan. Donator är hotellägaren
och entreprenören Bicky Chakraborty. Invigning fredag den 8 april.
Illusion-Tragedi-Komedi skapades 1919 av Carl
Eldh (1873-1954) och beställdes ursprungligen av direktören Charles Magnusson
till invigningen av biografen Röda Kvarn. Tanken var att skulpturen skulle
placeras i biografens foajé och stå fritt så att det kunde betraktas från alla
håll. Magnusson ville att verket skulle symbolisera Filmen och stå klart i
brons på bara tre veckor. Den korta uppdragstiden gjorde att projektet aldrig
slutfördes men Carl Eldh arbetade vidare med sin idé.
Verket skildrar tre nakna gestalter som skrider fram på rad. Först går Illusionen, en kvinna med lyft huvud, höjd blick och böljande hår, följd av Tragedin, en kvinna med sänkt huvud som döljer sina tårar i sin höjda högerarm med drapering. Sist traskar Komedin i form av en yster faun med svans och två ansikten.
En 88 cm hög gipsmodell finns i Carl Eldhs Ateljémuseum. Eldh gjorde också två små skisser (runt 25 cm) som har reproducerats i både gips och brons i okänt antal. Någon bronsgjutning av den stora modellen gjordes inte under konstnärens livstid, utan först 2006 för placering i ett bostadsområde intill gamla filmstaden i Solna.
Den nya gjutningen har gjorts av Johan Pettersson vid Petterssons konstgjuteri i Hägersten. Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S) inviger skulpturgruppen fredag den 8 april kl 15. Stockholm konsts chef Mårten Castenfors och Åsa Cavalli-Björkman, chef för Carl Eldhs Ateljémuseum, medverkar också.
Att få ett verk av Eldh placerat så nära hans arbetsplats och dessutom i gamla skulpturkvarter där många av hans medhjälpare var verksamma i områdets verkstäder känns extra roligt och passande, säger Åsa Cavalli-Björkman.
Museets huvudman, Stiftelsen Carl och Elise Eldhs Ateljé, har upphovsrätten till hans verk och tillåter ibland nygjutningar om ändamålet är förenligt med stiftelsens stadgar, t ex vid offentlig placering. Stiftelsen saknar statsbidrag och har begränsade resurser. Intäkten från denna skulpturförsäljning blev därför betydelsefull för museets överlevnad förra året.
Carl Eldhs Ateljémuseum ligger i Bellevueparken, i en byggnad ritad av Stadshusarkitekten Ragnar Östberg. Här levde och arbetade skulptören i mer än tre decennier. Museet öppnade för allmänheten första gången 1963.